Wichersbouw is het bedrijf van Dick Wichers, een bevlogen, nuchtere en vakbekwame Achterhoeker, die zijn passie voor restauratiewerk dagelijks in de praktijk brengt. Een nadere kennismaking.

We spreken Dick in zijn nieuwe kantoor, dat sinds medio 2006 door Wichersbouw in gebruik is. Het bijzondere van het gebouw is, dat het verschillende stijlen van de Oost Nederlandse historische bouwkunst verenigt. Dick: "Het is een mengeling van vele bouwstijlen zoals deze vaak bij boerderijrestauraties worden toegepast. Het kantoor is op authentieke wijze gebouwd, maar wel met moderne materialen. Daarmee heeft het een typisch historische Oost Nederlandse sfeer, terwijl het is voorzien van hedendaags comfort en voorzien van de geavanceerdste voorzieningen. En daar ben ik trots op."

Topgevel met schilddak
Het kantoor ligt pal naast Dick's woonhuis - een voor deze streek kenmerkende Saksische boerderij - en is daar deels op geïnspireerd. Dick: "En verder heb ik met name veel gekeken naar voorbeelden van schuren en boerderijen in de nabije omgeving, met als resultaat dat het kantoor aan de voorzijde een schilddak met onderschoer heeft en aan de achterzijde een houten topgevel met schilddak."

Belangrijke kernwaarden
Binnen bestaat het kantoor uit een grote openbare spreekruimte voor overleg met opdrachtgevers, leveranciers en architecten. Daaromheen liggen de kantoorruimtes waar in alle rust gewerkt kan worden. Dick: "Het kantoor moest warmte, ruimte, openheid, functionaliteit en flexibiliteit ademen en een typisch Oost Nederlandse uitstraling hebben; kernwaarden die wij in de restauratie van boerderijen zeer belangrijk vinden."

100 jaar oude ambachtsoplossing
De laatste jaren neemt het werk in boerderijrestauraties sterk toe. Dick: "De werkgelegenheid in de agrarische sector loopt al jaren terug, waardoor de bestemming van veel boerderijen in het oosten van Nederland verandert van bedrijf naar woonruimte. Het ombouwen van een boerderij naar een luxe woonhuis vraagt veel verstand van zaken en de nodige flexibiliteit. Want of het nu gaat om het herstellen in oorspronkelijke staat of het moderniseren en aanpassen aan de huidige leefstandaarden, je weet nooit precies wat je tegenkomt. Het ene vraagstuk vraagt om toepassing van een ultramoderne techniek, terwijl voor het andere nog steeds die ene 100 jaar oude ambachtsoplossing geldt. We hebben inmiddels een ruime ervaring in boerderijverbouw en voelen vaak haarfijn aan wanneer welke oplossing toegepast kan worden. Het is een bijzonder inspirerend vakgebied."

Veel investeren in kennis
Dick Wichers probeert op zijn beurt opdrachtgevers, medewekers, architecten en onderaannemers te inspireren. Hij is sterk geboeid door de typisch Oost Nederlandse boerderijbouwkunst en probeert zich daarin steeds verder te verdiepen. Ook hecht hij veel waarde aan de conservering van plattelandsgezichten voor het nageslacht. Zijn actieve lidmaatschap van de Stichting Historisch Boerderijonderzoek geeft hem steeds nieuwe inzichten, die in de uitvoering van projecten toegepast worden. Binnen Wichersbouw wordt veel aandacht besteed aan restauratieopleidingen voor de medewerkers.

Wichersbouw bestaat al ruim 100 jaar
Dicks passie voor restauratiewerk aan Oost Nederlandse boerderijen is dan ook niet bepaald uit de lucht komen vallen; "Wichersbouw bestaat al ruim 100 jaar en heeft in haar bestaan vele bouwwerken gerealiseerd, die op het moment van bouwen zeer modern waren, maar nu historisch worden genoemd... Ik vind het interessant om te weten welke oplossingen vroeger werden toegepast en erg belangrijk dat dergelijke cultuurhistorie wordt geconserveerd voor het nageslacht."

Eerste opdracht
Wichersbouw is vanaf het begin op de huidige locatie gevestigd. Het bedrijf startte in 1896, toen Hendrik Jan Wichers in een klein schuurtje ramen, deuren, kruiwagens en wagenwielen ging maken. Zijn eerste grote opdracht kwam al spoedig. In 1901 bouwde hij een volledige varkensschuur; een voor die tijd omvangrijk project, waarvan er nog vele zouden volgen.

Gedegen vakmanschap
Vanaf 1910 gingen zoons Willem en Hendrik Jan hun vader helpen. De bouwactiviteiten breidden zich verder uit en vooral de agrarische sector werd een belangrijke opdrachtgever. De combinatie van gedegen vakmanschap, doorzettingsvermogen, hard werken en betaalbare kwaliteit bleek succesvol, waardoor het bedrijf zich in de loop der jaren sterk ontwikkelde.

Derde generatie
In 1963 was de derde generatie aan de beurt: Hendrik Jan, de zoon van Willem, nam het bedrijf over. Dertien jaar later, in 1986, werd ook de vierde generatie Wichersen bij de bedrijfsleiding betrokken en deed de modernisering voorzichtig haar intrede. Naast het ambachtelijke van het timmermansvak werden machines geïntroduceerd die zorgden voor veel meer efficiency. De concurrentie was sterk toegenomen en dus ook de noodzaak om onderscheidend te zijn. Wichersbouw nam het wijze besluit om zich toe te leggen op klanten in de eigen regio. Geen lange reistijden voor de medewerkers, geen onnodige kosten voor het werven van opdrachten ver weg.

Evenwichtige balans
Aan het einde van de jaren 80 werd het bedrijf volledig overgedragen aan Dick Wichers, die samen met zijn vrouw Mieke de koers voor de toekomst moest gaan bepalen. Gekozen werd om een evenwichtige balans te zoeken tussen de rijke ervaring uit het verleden, het ambachtelijke vakmanschap en de efficiency van de moderne technologie. Door mee te ontwikkelen en de traditionele bouwwijzen niet te vergeten, is een bedrijf ontstaan dat scherp kan mee concurreren als het gaat om nieuwbouw, renovatie en restauratie, maar ook betaalbaar blijft als het om een verbouwing gaat.

Een nadere kennismaking
Wilt u informatie over wat Wichersbouw voor u kan betekenen of u gewoon op zijn Achterhoeks laten inspireren door een enthousiaste vakidioot, neem dan contact op met Dick Wichers voor een vrijblijvende nadere kennismaking.

Dick Wichers
Het nieuwe kantoor met rechts daarnaast de Saxische woonboerderij.
Wichersbouw-medewerkers staan klaar om op karwei te gaan in de winter van 1934.
Waar nodig worden de modernste hulpmiddelen en technieken gebruikt.
Een interieurdetail van het nieuwe kantoor.
Het ene vraagstuk vraagt om toepassing van een ultramoderne techniek, terwijl voor het andere nog steeds die ene 100 jaar oude ambachtsoplossing geldt.